Pegasus Museum
Contact
  • Home
  • Nieuws
  • Foto's
  • Agenda
  • Museum
    • Historiek van het museum
    • Inrichting
    • Bezoek & info
    • Ligging
    • Lid worden van het museum
  • Pegasus Museum V.Z.W.
    • Bestuur
    • Statuten
    • Privacy handboek
    • Algemene vergadering
  • Minerva Recce Jeep
  • 1 Para
  • Links
Identificatienummer : 2012095

STATUTEN
HOOFDSTUK I – Stichters, benaming, zetel, doel en duur van de vereniging.
Art. 1. De vereniging is gesticht door:             
De heer Roger Aerts, geboren te Aarschot op 25 november 1936 en wonende Commissaris Neyskenslaan 114, 3290 Diest;              
De heer Nestor Dumont, geboren te  Bande  op  6 februari 1926 en wonende Molenstraat 41, 3271 Scherpenheuvel-Zichem;
De heer Roland Lauwereins,geboren te  Oostende op 2 december 1941  en wonende  Acaciastraat 44, 3290 Diest;                 
De heer Andre Leroy,  geboren te   Etterbeek  op 28 november 1946 en wonende Mechelsesteenweg 589, 1930 Nossegem;
De heer Bernard Legrand, geboren te  Thon-Samson op 13 februari 1936  en wonende rue Nouri Courtil 14, 5020 Champion;
De heer Raoul Notebaert, geboren te Ronse  op 22 januari 1935 en wonende  Krokusstraat  3, 3290 Diest;
De heer Theophile Versporten,  geboren te  Gent  op 18 december 1931   en wonende Meidoornstraat 14, 3290 Diest. 
 
Art. 2. De vereniging draagt de benaming : “Pegasus Museum v.z.w. – Musée Pegase a.s.b.l.”.

Art. 3. De zetel is gevestigd Kwartier Lt Fr Limbosch, Citadel, 3290 Diest. 
De vereniging ressorteert onder het gerechterlijk arrondissement Leuven.  Alle stukken voorgeschreven door de v.z.w-wet worden neergelegd in het  dossier bijgehouden op de griffie van de Rechtbank van Koophandel van  het voornoemd rechtsgebied.

Art.  4. De vereniging strekt zich tot doel :
1°  het in ere houden van de tradities van de Belgische Special Air Service en de Parachutisten eenheden.
Dientengevolge :
a. de herinnering aan de acties en de humanitaire operaties sinds de  oprichting te bestendigen en de nagedachtenis van de gesneuvelden in ere te houden;
b. alle voorwerpen, wapens en aandenken, welke  de geschiedenis en de roem van de Parachutisten eenheden  uitmaken, verzamelen, bewaren en onderhouden;
c. giften of bewaargevingen dezer voorwerpen te aanvaarden;
d. steun te verlenen aan elk initiatief strekkende tot de bevordering van  de samenhorigheid,  het moreel en de eenheidsgeest van de parachutisten
2° Het militair patrimonium van het Garnizoen Diest helpen bewaren en beschermen.

Art. 5. De vereniging wordt voor onbepaalde duur opgericht. Zij kan op ieder ogenblik ontbonden worden.

HOOFDSTUK II - Leden
Art.  6
. De vereniging bestaat uit effectieve leden, ereleden en toegetreden  leden. Enkel de effectieve leden worden beschouwd als zijnde verenigd in de zin van de wet van 27 juni 1921, zoals gewijzigd door de wet van 2  mei 2002. De volheid van het lidmaatschap, met inbebrip van het  stemrecht op de algemene vergadering, komt uitsluitend toe aan de  effectieve leden.

Art. 7. De effectieve leden  zijn de huidige oprichters. Bijkomende effectieve leden, natuurlijke of  rechtspersonen, kunnen als zodanig door de raad van bestuur aanvaard  worden omwille van de band die deze personen met de vereniging hebben.  Het aantal  is onbeperkt.

Art. 8. Kunnen als  toegetreden lid  tot de vereniging worden opgenomen, iedere natuurlijke  of rechtspersoon die door de raad van bestuur als zodanig wordt  aanvaard.. Bij het nemen van haar beslissingen zal de raad van bestuur  zich houden aan de voorschriften, zoals opgenomen in het administratief reglement.

Art. 9. De raad van betuur kan ereleden aanvaarden; dezen  beschikken niet over stemrecht op de algemene vergaderingen.

Art. 10. Elk effectief lid kan zich op elk ogenblik terugtrekken uit de vereniging  door zijn ontslag schriftelijk aan de raad van bestuur te richten. Elk  toegetreden lid is vrij zich uit de vereniging terug te trekken, zonder  tot enige formaliteit te zijn verplicht. Worden geacht ontslag te nemen, de effectieve of toegetreden leden welke twee opeenvolgende jaren hun  bijdrage niet betaalden.

Art. 11. De  raad van bestuur kan de tijdelijke opschorsing van een id uitspreken  wegens zware fout en dit tot de volgende algemene vergadering. De  definitieve uitsluiting van een lid kan enkel door de algemene  vergadering uitgesproken worden, bij middel van een geheime stemming en  met een meerderheid van twee derde der stemmen van de aanwezigen en  gevolmachtigden. De raad van bestuur motiveert haar beslissing tot  uitsluiting of schorsing en maakt deze kenbaar aan de betrokkene per  gewone brief. De uitsluiting kan niet gebeuren zonder dat de betrokkene  zijn verdediging heeft kunnen voeren op de algemene vergadering  Een ontslagen of uitgesloten lid kan geen terugbetaling, noch vergoeding of enig recht opeisen.

Art. 12. De algemene vergadering bepaalt, jaarlijks en op voorstel van de raad van bestuur,  het lidgeld dat in geen geval  de honderdvijfentwintig euro mag overschrijden.

HOOFDSTUK  III – Raad van bestuur
Art. 13. De vereniging wordt bestuurd door de raad van bestuur samengesteld uit  minimum zes leden. Zij worden verkozen door de algemene vergadering voor een mandaat van dire jaar en uittredende bestuurders zijn herkiesbaar.  De Korpscommandant 1 Bataljon  Parachutisten,  of zijn afgevaardigde, is van rechtswege lid van de raad van  bestuur. 
 
Art. 14. De raad van bestuur kiest onder zijn leden een voorzitter, twee  ondervoorzitters, een secretaris, een penningmeester en een afgevaardigde belast met de public relations. De modaliteiten van de verkiezingen zijn bepaald in het administratief reglement. In geval van afwezigheid of van belet van de voorzitter, zullen zijn functies  waargenomen worden door de oudste  van de ondervoorzitters. In het geval waarin een plaats van bestuurder vacant wordt, voorzien de overige  bestuurders in zijn tijdelijke vervanging totdat de algemene  vergadering, tijdens haar eerstvolgende bijeenkomst, de definitieve  vervanger verkiest. De bestuurders genieten van geen enkele bezoldiging  en zij kunnen ten alle tijde door de algemene vergadering herroepen  worden.

Art. 15. De raad van  bestuur heeft de meest uitgebreide bevoegdheden voor de leiding en het  beheer van de vereniging en voor de realisatie van het maatschappelijk  doel, met uitzondering van deze die door de wet uitdrukkelijk aan de  algemene vergadering zijn voorbehouden.

Art. 16. De raad van bestuur wordt bijeengeroepen door de secretaris, op initiatief van de voorzitter of tenminste twee van zijn leden. Hij kan enkel  geldig beslissen indien ten minste de meerderheid van zijn leden  aanwezig zijn. De beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter of zijn  vervanger, doorslaggevend.

Art. 17. De documenten welke de vereniging binden worden, behoudens speciale volmacht vanwege de raad van bestuur, getekend door de voorzitter of een ondervoorzitter en door de secretaris of de penningmeester, zonder dat  zij zich hierbij tegenover derden moeten verantwoorden over de door de  raad van bestuur verleende volmachten. 

Alle daden  van dagelijks of niet-uitzonderlijk bestuur worden geldig gesteld door  de voorzitter, de secretaris, de penningmeester of door de persoon welke de raad van bestuur onder zijn verantwoordelijkheid hiervoor heeft aangeduid 

Art. 18. De leden van  de raad van bestuur nemen geen enkele persoonlijke verplichting op zich, verband houdend met de verbintenissen van de vereniging. Hun verantwoordelijkheid beperkt zich tot het uitoefenen van hun mandaat. 

Art. 19. Gerechterlijke acties, zowel aanklagend als verdedigend, worden in naam van de  vereniging gevoerd door de raad van bestuur, vertegenwoordigd door de  voorzitter of één van zijn leden.

Art. 20. De raad van bestuur maakt een administratief reglement op. Hij alleen  is bevoegd om dit te wijzigen. Aan het reglement  wordt een inventaris  van het patrimonium gevoegd.

HOOFDSTUK IV. – Algemene vergadering
Art. 21.  De algemene vergadering wordt samengesteld door alle effectieve  en toegetreden leden van de vereniging ; alleen de effectieve leden  hebben stemrecht. Zij vergadert eenmaal per jaar, in de eerste helft van februari en wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van  bestuur of door de oudste aanwezige ondervoorzitter, of bij afwezigheid  van voornoemde personen, door de oudste aanwezige bestuurder.

Art. 22.  De raad van bestuur verantwoordt zijn beleid op de jaarlijkse algemene vergadering.

Art. 23. De raad van bestuur kan een buitengewone algemene vergadering  bijeenroepen telkens als het doel of het belang van de vereniging zulks  vereist. Hij is verplicht deze bijeen te roepen wanneer tenminste één  vijfde der effectieve leden hierom vraagt, per brief en met aanduiding  van de motieven. In dat geval wordt de algemene vergadering  bijeengeroepen binnen de dertig dagen vanaf de aanvraag.

Art. 24. De oproepingen voor een algemene vergadering worden door de secretaris  aan alle leden gestuurd minstens acht dagen vóór de vergadering en meldt plaats, datum en dagorde van de vergadering. Elk door een effectief lid ingediend voorstel wordt op de dagorde ingeschreven. Behalve in de  gevallen voorzien in artikel 8, 12 en 20 van de wet van 27 juni 1921,  zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002, kunnen resoluties worden  aanvaard buiten de dagorde.

Art. 25. Voor de  wijziging van de statuten kan de algemene vergadering enkel van 27 juni  1921, zoals gewijzigd door de wet van 2 mei 2002

Art. 26. Elk lid heeft recht op één stem; op de vergadering mag een lid zich  door een ander lid laten vertegenwoordigen. De vergadering beslist bij  gewone meerderheid der aanwezige en vertegenwoordigde leden, behoudens  de uitzonderingen voorzien in de wet of de statuten..

Art. 27. De beraadslagingen van de algemene vergadering worden opgenomen in een proces-verbaal dat in een daartoe bestaand register wordt ingeschreven  en ondertekend door de voorzitter en de secretaris.. Het register van de processen verbaal kan ten allen tijde door de leden van de vereniging geraadpleegd worden. Opmerkingen aan de processen verbaal van deze algemene vergaderingen worden schriftelijk meegedeeld aan de secretaris, binnen de dertig dagen volgend op de publicatie.. Na afloop van deze termijn worden de processen verbaal geacht te zijn goedgekeurd.


HOOFDSTUK V. – Rekeningen. Begroting
Art. 28.  Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december.

Art. 29.  De inkomsten van de vereniging bestaan onder meer uit lidgelden, giften, schenkingen en toelagen.

Art. 30. Elk jaar stelt de raad van bestuur de balans van het afgelopen jaar voor aan de algemene vergadering, alsmede het budget voor het volgend jaar. Het batig saldo van de balans hoort aan de vereniging  en wordt naar het volgend boekjaar overgedragen.

HOOFDSTUK VI. – Ontbinding .Vereffening
Art. 31. De algemene vergadering kan slechts de ontbinding van de vereniging  uitspreken in overeenstemming met Art 20 van de wet van 27 juni 1921,  aangaande de verenigingen zonder winstoogmerk, zoals gewijzigd door de  wet van 2 mei 2002. In geval van vrijwillige ontbinding duidt de  algemene vergadering één of meer vereffenaars aan, bepaalt hun  bevoegdheden en de bestemming van het netto-actief van het  maatschappelijk bezit.

Art. 32. In geval van  ontbinding, om welke reden ook, wordt het netto maatschappelijk actief  toebedeeld aan een vereniging welke hetzelfde doel nastreeft, bij  gebreke hiervan aan het Museum van het Leger, behoudens echter de  voorwerpen waarvan door de schenker een bepaalde bestemming zou gegeven  worden. Hierna zal een algemene vergadering ad hoc ontlasting verlenen  aan de vereffenaars.

Art. 33. In alle gevallen welke niet door onderhavige statuten werden voorzien, zullen de leden  zich voegen naar de wettelijke voorzieningen ter zake.

Copyright Pegasus Museum vzw - Musée Pégase asbl

Powered & hosted by Weebly